2009. március 29., vasárnap

Passzívházzá alakítás

Nagyon sok esetben egy már meglévő épület átalakítására van igény. A Passzívházteam szakemberei az utóbbi napokban több ilyen jellegű egyeztetést is folytattak: Ócsa (03.11-12.), Győr (03.13.), Székesfehérvár (03.13.), Karcag (03.24.).

Egy meglévő épület mindig nagy kihívások elé állítja a passzívháztervezőt. Ilyen nehézséget jelent az ablakok helyzete, azok mérete, az épület nem kedvező tájolása, a túlzottan tagolt épületforma. Szinte minden esetekben lehetőség van passzívházzá alakításra, de a bekerülési költség erőteljesen függ az alapadottságoktól. Emiatt egy meglévő épület átalakítása fajlagosan nagyobb költségek elé állítja a tulajdonosokat, mint egy újonnan készülő passzívház esetén. A szükségessé váló többlet-hőszigetelés, az átépített nyílások, bontások, mind-mind a ráfordítandó pénzösszeg növekedését jelentik. Emiatt a sikeres átalakítás egyik záloga, hogy állami támogatáshoz lehessen jutni az ilyen beruházások esetén. Ehhez kapcsolódóan már a törvényalkotóknak rendelkezésére áll egy rendelet-tervezet, de ennek megszavazása sajnos jó ideje várat magára.

Egy meglévő épület passzívházzá alakításának nagy előnye azonban, hogy az épület már rendelkezésünkre áll, szerkezetei elkészültek, a beruházás teljes összege így mégis viszonylag alacsony. Az áttervezés azonban szinte bizonyosan engedélyköteles (tartószerkezeteket, homlokzatokat érintő átalakítás következik be).

A napokban (03.25.) történt egyeztetés egy Szigethalmon létesülő családi ház tervei felett. Az építtető és a Passzívházteam tanácsadója az eredeti tervek kisebb-nagyobb módosítása mellett döntött. Így lehetőség nyílik a passzívház minőség elérésére. A tervezés részeként PHPP-számítások is szükségeltetnek. Az ilyen átalakításokat természetesen a mindenkori építésztervezővel is egyeztetni szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése