2009. március 29., vasárnap

Konferenciabeszámoló

Tegnap (03.28.) részt vettem a Fidesz "Felelősséggel a környezetünkért" című konferenciáján, melynek célja a párt környezet- és természetvédelmi stratégiája alapelveinek bemutatása volt.

Elhangzott pár érdekes adat:
- Magyarország gáz-importfüggősége 73 %-os, a jelenlegi fejlődési irányokon nem változtatva ez 2020-ig 85 %-ra is felszökhet (ahelyett, hogy csökkenne).
- Az itthoni 4 millió háztartásra jutó lakásállomány pusztán 0,001 %-a kerül évente felújításra.
- 2009-ben a gázártámogatást 82 milliárd forintra becsülik, ami irdatlanul nagy összeg, ahhoz képest, hogy milyen csekély támogatást kap az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások preferálása.
- Egységnyi GDP előállításához Magyarországon szinte kétszer annyi energia kerül felhasználásra (4,7 kWh), mint Nyugat-Európában (2,5 kWh).

A stratégia a "Környezetbiztonság" fogalom köré szerveződik, ezt tekinti általános célnak és ebből következteti le az egyes részterületeket, úgy mint vízbiztonság, energiabiztonság, klímabiztonság, levegőminőség és zajvédelem, hulladékgazdálkodás, talajaink állapota és veszélyes vegyi anyagok.

Erről megjelent egy mintegy 40-oldalas szakpolitikai füzet is, melynek energiabiztonságról szóló fejezetében szerepel: "Az energiapolitikánk alapja: diverzifikáció és ellátásbiztonság. Szükséges az állam energetikai politikájának újrafogalmazása, illetve az energiafelhasználás optimalizálása. Támogatni fogjuk az energiatakarékos építési technológiák, valamint a környezetbarát fűtési rendszerek széles körben történő alkalmazását." A dokumentumban többször is szerepelt a megelőzés, takarékosság és hatékonyság, mint alapelvek említése.

Debreczy Zoltán

2 megjegyzés: