2009. március 28., szombat

Ki a jó passzívháztervező?

Egy friss kérdésre ("Mostanában sokan próbálnak munkához jutni azzal, hogy meglovagolva a passzívházak körüli nagy érdeklődés keltette hullámokat passzívház tervezőnek, kivitelezőnek hirdetik magukat. Laikusként mire kell figyelni, ha tervezőt keresek?") az alábbikat válaszoljuk:
Induljunk ki azokból az alappillérekből, amelyek a passzívház nélkülözhetetlen összetevői és ezért ezek teljesítése a feltétele annak, hogy valaki / valakik alkalmasak legyenek egy megfelelő passzívház-terv elkészítésére:
1. A passzívház működésének elvi ismerete.
Idehaza még nem indult el a nagybani passzívházépítés. A műszaki szabályozás és a jogszabályi háttér jelenleg még nem alkalmas arra, hogy könnyedén tervezhetőek legyenek ilyen épületek. A téma igazán hatékony népszerűsítése is még csak most kezdődött. Azonban már több nagysikerű, óriási látogatottságú konferencia is lezajlott a témában (többek között a Passzívházteam cégeit, a témában jártas más cégeket is tömörítő Magyar Passzívház Szövetség szervezésében, http://www.mapasz.hu/), ahol az érdeklődő tervezők és kivitelezők képezhették magukat. A tervezőknek szóló passzívházoktatás jelenlegi helyzete elindíthat egy jó irányba tartó folyamatot (http://www.passzivhaz-akademia.hu/). Növelheti a hozzáértők számát, népszerűsítheti a passzívházépítést. Csapatunkban 5 fő végez rendszeres oktatást különféle intézményekben (http://www.bme.hu/).
2. Épületszerkezeti részlettervezés olyan szintű ismerete, ami már külön szakterület az építészeten belül. Aki biztosabbra szeretne menni, kérdezze meg, tervezője rendelkezik-e ilyen szakirányú képesítéssel.
Az általános építésztervezői / gépésztervezői képesítés önmagában nem elegendő. Szükséges, hogy a tervező / tervezőcsapat rendelkezzen a témához kapcsolható szakirányú képesítéssel. Mindenképpen egy komplex-gondolkodású, és mindent a részletekig véggiggondoló tervezőt (vagy egy ilyen emberekből álló mérnökcsapatot) kell keresni (http://www.visionepitesz.hu/). Emellett a tervező(k)nek valamennyi részletképzésre maximális igényeséggel kialakított megoldást kell találni (ablakok hézagképzése, árnyékolók helyes betervezése, hőszigetelések pontos méretezése, szigetelések precíz kialakítása). Erre a feladatra épületszerkezeti szaktervező cégek a legalkalmasabbak (számuk legfeljebb féltucatnyi). Egyik alapító cégünk kifejezetten e területen végez tevékenységet immáron 11 éve (http://www.frt-raszter.hu/). A magyarországi épületszigetelő szakmérnökök (köztük 3 kollégánk), szigeteléstervezők is nagyon javasolhatók az efajta igényes szerkezet kialakítását célzó tervek létrehozására (http://www.emsz.hu/ Épületszigetelők, Tetőfedők, és Bádogosok Magyarországi Szövetsége). Egyes szakértői területeken kutatva (épületszerkezetek, épületfizika, http://www.mek.hu/ Magyar Építészkamara) is megfelelő szakembereket találhatunk.
3. Passzívházak gépészetének tervezésére szakosodott gépésztervező mérnök.
A passzívházak gépészete meglehetősen speciális. Az ezirányú szakismereteket csapatunkon belül két kolléga is elsajátította (Nógrádi Péter, http://www.hanoplan.hu/, Debreczy Zoltán, (http://www.legkomfort.hu/).
4. Amennyiben a tervező rendelkezik PHI-minősítésű (vagyis a darmstadti Passzívház Intézet képzésén részt vett, a feltételeknek eleget tett, levizsgázott) passzívház tervezői minősítéssel, akkor a beruházás biztos kezekben van.
Európában a németországi darmstadti Passivhaus Institut (PHI) szervezésében oktatnak passzívháztervezőket. Hazánkban ilyen minősítéssel ezidáig egyetlen ember rendelkezik, kollégánk Debreczy Zoltán. Ő minősített tervezőként több magas energiahatékonyságú épület létrehozásában közreműködött.
5. A tervezőnek rendelkeznie a PHPP programcsomag (Passivhaus Projektieringspaket vagyis Passzívház tervezői Programcsomag) software-rel és tanfolyamon meg kellett tanulnia azt alkalmazni, használni. Jelenleg ezen méretező programot 3 kollégánk kezeli rutinszerűen.
6. Referenciamunkák. Mivel azonban Magyarországon egyelőre 2 db minősített passzívház épült meg, ez egyelőre nem mérvadó.
A passzívháztervező kiválasztása (megtalálása) a fentiek ellenére nem egyszerű feladat. A legjobb szakemberekből verbuválódott mérnökcsapatunk azonban rendelkezik mindazon szaktudással, ami a siker eléréséhez feltétlenül szükséges (http://www.passzivhazteam.hu/). Jelenleg 14 passzívház-munkánk van tervezés alatt.
A kivitelező keresésekor az egyik legfontosabb szempont, hogy az rendelkezzen a lelkiismeretes, és minőségi munkavégzés képességével. Emellett tudja elfogadni, betartani az alapos előkészítés után létrehozott terveket. Az általunk napi rendszerességgel végzett szakértői munkák során megtapasztalt építőipari munkamorál mellett talán ez a legnehezebb elvárás. Mindenképpen kell referenciamunkákról adatokat kérni, azt megtekinteni (ha nem is passzívházról van szó, a minőség, és az igényesség vizsgálható).
Fontos megemlíteni, hogy a passzívházak építésekor rendkívül fontos a kivitelező folyamatos ellenőrzése, és szakmai segítése. Ez csakis rendszeres tervezői művezetéssel, és hatékony műszaki ellenőrzés mellett biztosítható. Cégcsoportunk rendelkezik képesített műszaki ellenőrrel.

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm a gyors és nagyon részletes választ.
    Elkötelezettségük minta értékű. Construmán keresni fogom Önöket személyes egyeztetés céljából.

    VálaszTörlés