2010. január 4., hétfő

09 Passzívház terv Érd 2

 Nagy szeretettel mutatom be minden passzívházak után érdeklődő látogatónknak a mellékelt képeket. A tervezett ház Érd Felsőparkvárosban kerül megépítésre. A ház érdekessége, hogy bár a telek tájolása kedvező, jelentős mennyiségű és méretű fa áll rajta, mely a szomszéd családiház árnyékával jelentősen rontaná az épület benapozását. A terv erre a kihívásra válaszol a kissé dél felé elfordított és lehetőség szerint "hátratolt" lakórésszel.
A lombhullató 10-18m magas tölgyek a sűrű ez idáig rendezetlen telken erősen felnyúltak. Ez kedvező, mert télen a magas vékony fák között jól benapozott a ház, míg nyáron, magasabb napállásnál gyakorlatilag teljes árnyékot adnak.

Említésre méltó, hogy a nagyvonalú megjelenés egy alig 110m2-es (+garázs) lakást takar, mely a nappali-konyha-étkezőn túl egy szülői hálót fürdővel, valamint 3db 10,5m2 gyerekszobát takar. Az építettő önmérséklete így lehetőséget ad 25,000 Ft/m2 állami támogatás elnyerésére, mivel a ház nem haladja meg a nettó 130m2-t.

4 megjegyzés:

  1. Ezek szerint ha valaki 145m2-s házat szeretne építeni, akkor ő már nem is veheti igénybe a támogatást? Én úgy gondoltam volna, hogy a 130m2-n túl már nem jár, tehát ebben az esetben 15m2-re. Persze valahol érthető, hogy ne luxus házakhoz vegyék igénybe, ugyanakkor egy nagyobb családnak már kevés lehet a 130m2. Olyan 30-40 még rámehetne. Igaz, ez is több mint amit én el tudtam volna képzelni pár évvel ezelőtt, a törvény életét nem követtem végig, feltehetőleg eu-s nyomásra jött létre (legalább valami haszna legyen az uniónak, mi? :).

    Na de a cikkhez: kedvelem a lapos tetős házakat, bár ez kevésbé tetszik. A lényeg persze az, hogy a leendő lakók jól érezzék magukat!

    VálaszTörlés
  2. Sajnos jól értelmezted a kiírást. Akinek 131 m2-es házikója van az egy fillér támogatást nem kaphat. Ez így nyilván rossz. Ami jó, hogy ezt már a kiíró is tudja. További infó, hogy elvileg január végére (ami már ugye elmúlt..) ígértek egy olyan értelmező segédletet, mely a kitöltési útmutatót hivatott értelmezni... Mindezen vicces és egyben tragikus tényeket félretéve legalább valami elindult és remélhetőleg gyorsan kiforrja magát... Addig is érdemes tudni, hogy a térszín alatti tárolók illetve garázs valamint a térszíni garázs alapterülete nem számít bele a 130m2-be. Így azért már sokan beleférhetnek...

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Mai áron számítva mennyibe kerülne ennek a háznak a megépítése?

    Nagyon tetszik, valami hasonlót szeretnék, ha egyszer sikerül összegyűjteni rá a pénzt. :)

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!
    Nekem is nagyon tetszik a ház. Én is ilyemiben gondolkodom méretét, elosztását, szobák számát és külső megjelenisét tekintve. Kicsi hálószobák minél nagyobb közösségi terek, kicsi haszontalan területek, közlekedők. Az "építsünk passzívházat" könyvből találtam meg ezt a tervet, amit most lapozgatok. A pályázatos dolog még él, mivel a blog kicsit régi volt? A ház csak terv formájában létezik, vagy már felépült? Mivel olvastam, hogy több féle falazat volt tervbe véve, vagy alkalmazva (akkor viszont vszínű felépült a ház) a kivitelezőt nem lehetett egyszerű megtalálni, vagy ebben is ti voltatok segítségére a megrendelőnek? Igazából Én a kivitelezőktől félek a legjobban, ezért gondolkodom teljeskörüen a passzívház cspecialistákban, mint pl Prokoncept, vagy Bauland... Ez itt a reklám helye
    Üdv, Attila

    VálaszTörlés