2009. október 27., kedd

Felújítás, hőszigetelés...

Tisztelt Építtetők, Építők!

A következő hetekben az elmúlt hónapok tervezési munkáit szeretnénk a passzívházak iránt érdeklődök részére bemutatni, ezzel méltatlanul elhanyagolt blogunkat ismét tartalommal megtölteni.

Mielött ebbe belevágnék, erős felindultságom okán, néhány gondolat a hazánkban folyamatban lévő lakás felújításokról.
Szépészeti, optikai szempontokon túl ezek célja (lenne) általában az épületek, otthonaik energetikai szempontok szerinti modernizálása is. Ugye?
Tapasztalataink szerint eltekintve egy-két megoldástól ez jellemzően vagy nem sikerül, vagy sok esetben még kimondottan a ház és a komfortérzet rovására megy. Mindez a magyar építész, építőmérnök és kivitelező szakma szégyene. Hibája egy iparágnak, mely nem fogott össze, hogy erőforrásainak egyesítésével tájékoztasson minden érdeklődőt, hogy miként is kell(-ene) ezt csinálni.

Panaszkodás helyett a továbbiakban hasznos tanácsaink:

-első lépésben határozzák meg, hogy mennyit tudnak a tervezett felújításra fordítani.
(nem csak most rögtön, hanem akár a következő években)

-ennek ismeretében keressenek egy hozzá értő szakértőt, tervező mérnököt aki minden bizonnyal megfogja önöknek mondani, hogy hova (ablakcsere, homlokzati és egyéb hőszigetelés, hővisszanyerő szellőztetés, stb...) mennyi pénzt érdemes költeni, hogy kell a tervezett költséget úgy elosztani, hogy komfortnövekedés és energia megtakarítás oldalon a lehető legnagyobb előrelépést tehessék.

-semmi esetre sem menjenek úgy építőanyagot venni, vagy kivitelezőt választani, hogy az előző lépést kihagyták. Ennek eredménye rendszerint az, hogy a házuk épületfizikai szempontból megborul.

Tipikus példája az ablakcsere utáni falpenészesedés, melyben nem önök, nem az ablak, hanem a kivitelező, ha volt akkor a tervező a hibás. Miért nem mondja el senki, hogy a pára ami eddig a rossz ablakokon keresztül távozott (a meleggel együtt) az most kárt okoz?
Tessék elfogadni, hogy a jó ház akárcsak a jó autó egy rakás dolog igen-igen érzékeny egysége. Ha valaki motort cserél, mindig gondol a gumikra, a fékekre, a lengéscsillapítókra. Ha valaki hozzányúl a házához, mindig kérje szakember segítségét. Persze soknak tűnhet 2-8 millió forint akár 10%-át tervező(k)re költeni, de így legalább a beruházásuk 90%-a jó helyre kerülhet.
Tudták, hogy a tervezőknek lehet és a sok esetben van is felelősségbiztosítása? Igen, ez arra való, hogy amennyiben felelősen végzett munkájuk során önöket kár éri, úgy azt kötelesek annak terhére megtéríteni! Kérdezzék meg, hogy van-e ilyen választottjuknak... sok mindent elárul ez is.

-Követeljék meg pénzükért a minőségi munkavégzést, korrekt tájékoztatást.

-Alkalmazzanak műszaki ellenőrt, aki mindig az Önök embere és segít, hogy pénzüket csak akkor költsék, ha igazi értéket kaptak érte.

A blog terjedelme nem engedi, hogy minden részletre kiterjedően tudjak írni. Álljon itt egy példa tanulságul:

Ha a neten "homlokzati hőszigetelő rendszer árai"-t írok kedvenc keresőmbe, az ott kidobott oldalak közül 6-ot véletlenszerűen megnézve a következőket tapasztaltam:

-Valamennyi cég honlapján 2-10cm-ig terjedően adnak meg árakat homlokzatfelújításra. Egy B30-as falra feltett 8cm polisztirol hab hőszigetelés épp csak eléri az aktuális magyar szabályozás szerinti határértéket. Azt a számot mely sokak által erősen bírált hiszen rendkívül elavult!
-Amennyiben 11 cm-t tennének fel még épp csak elérnék a sokak által bírált Szlovák állam előírásait.
-A 6 és 10 cm-es hőszigetelések árai között alig 16-20% az eltérés. Ha mosószer lenne melyiket választanák?.....

Véleményem szerint aki ma 4cm-es hőszigetelést ad el anélkül, hogy felhívná a vevője figyelmét a fenti problémákra, igen súlyos szakmai hibát vét... Könnyen belátható, hogy 10-12cm-ig csak a mának építhetünk. Aki 10-20 évre keres megoldást az 15cm alatt ne kötelezze el magát...

Tisztelettel a PASSZIVHAZTEAM csapata nevében:
Nagy Mihály
www.visionepitesz.hu

1 megjegyzés:

  1. Köszönjük, ezt az igazán informatív bejegyzés.
    Remélem a blogjuk "aktív" marad :o).

    VálaszTörlés