2009. október 31., szombat

Felelősségről...

Az utóbbi évek tervezési feladatai valamint megbízóim kérdéseit követően mindig felmerült bennem a kérdés, hogy kit terhel annak felelőssége, hogy épített környezetünk ilyen szembetűnő módon nem reagál a növekvő energiaárakra.

Úgy gondolom, hogy ahogyan a jó hentes is tájékoztatja vevőjét, hogy mit kellene céljaira választania, úgy ez esetben a teljes építőipari szakma a felelős az építtetők tájékozatlansága miatt.

Tervezői munkánk során, gyakorlatilag a 0. lépésben igyekszünk tájékoztatni minden építtetőt a céljaira alkalmas anyagokról annak ellenére, hogy néha határozott elképzelésekkel érkeznek hozzánk. Az esetek többségében az előbbiek ellenére is gyakran előfordulnak az "ajajj, most mi legyen erre nem is gondoltunk" és hasonló mondatok.
Legyen az, hogy keressük meg az adott célra legmegfelelőbb 2-3 műszaki megoldást, majd minden építtető válasszon saját ízlése szerint.
Így elérhetjük célunkat, hogy míg a tervezett épület mindenképpen az építtetőt fogja tükrözni közben helyes szakmai megoldásokat tartalmaz.

Mindazoknak akik szeretnék jövőbeni otthonukat energiatudatosan (is) tervezni ajánlom Novák Ágnes A szolár építészet alapjai című igazán olvasmányos és tanulságos írását.

Kérem, hozzászólásaikban mondják el véleményüket az ott olvasottakról...

Tisztelettel Nagy Mihály
www.visionepitesz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése