2009. április 9., csütörtök

Construma 2009 után...

Köszönjük a sok érdeklődőnek, hogy felkeresték standunkat! Úgy tűnt, szakmabelieknek és az építőiparon kívül tevékenykedő, esetleg építkezést tervező látogatóinknak is sikerült új információkkal szolgálnunk. Voltak visszatérő kérdések, melyeket itt is meg szeretnénk válaszolni:

1) Szabad-e ablakot nyitni a passzívházban?
Természetesen igen! A passzívház minden helyiségében kell lennie nyitható ablaknak, melyet annyiszor használnak szellőztetésre, amennyiszer csak szeretnék. Fűtési szezonban ez azonban hamar a belső terek lehűléséhez vezetne és máris lehetne kezdeni a fűtést, amit pedig éppen el szeretnék kerülni, ha már egyszer passzívház. A passzívházban élők és dolgozók tapasztalatai azt mutatják, hogy mivel a passzívházban folyamatosan kiváló a levegőminőség, hogy nagyon hamar "leszoktak" a hagyományos szellőztetésről, mivel a friss levegő adott, a huzathatás és beáramló hideg viszont nem kívánt mellékhatás. Nyáron éjszakára javasoljuk az ablakok kinyitását, mert ez segíti az épület gyorsabb lehűtését és a komfortos hőmérséklet szintentartását.

2) A passzívház sokkal drágább?
Nem igaz a pletyka. Megfelelő tervezés esetén a többletköltség 8-10%-a a nem passzívházas beruházásnak. Mit kap ezért? Non-stop kiváló lakókomfortot és belső klímát, többé nem érdekli a gázáremelés (remek nyugdíjelőtakaréskosság, ami még örökölhető is) és az épület értéke nő (ha ez szempont esetleges későbbi eladás miatt).

3) Mennyi a megtérülési idő?
3 év+ 5 hét + 12 óra. (Ez vicc volt.) Írhatnánk, kevés. (Gondoljon az idei havi gázszámlájára ill. arra, mit nyújt Önnek a passzívház.) Pontosan viszont senki nem tudja ezt megmondani építőipari beruházásra, napkollektorra stb.-re vonatkoztatva. (Persze reklámfogásként jól lehet ezzel a kifejezéssel játszani.) Ui. mihez képest? Az Ön háztartásában 2 fő zuhanyzik 2 naponta vagy még a 3 kamasz is külön-külön teli kád vízben áztatja magát esténként? Esetleg valaki fél órán át élvezi a zuhanyrózsa áldását? Jobban érzi magát 19-20 fokos lakásban kardigánban, vagy télen is 25 fok és rövidujjú poló az, amit megfelelően komfortosnak érez? Főz valaki naponta vagy csak hétvégén? Sorolhatnánk még...leghétköznapibb, egészen eltérő szokásaink játszanak szerepet ennek megítélésében. Ezeket a passzívház tervezése során figyelembe lehet venni, ezért rendkívül fontos a szakszerű tervezés, az "utolsó szögig". Csak így érhető el, hogy a beruházási többletköltségek a lehető legalacsonyabbak maradjanak.

4) Tényleg nincs fűtés a passzívházban?
Valóban, egy passzívház nem kap hagyományos fűtési rendszert mint pl. gázfűtés esetén. El lehetne helyezni bármilyen "megszokott" fűtést, de ez túl sok meleget eredményezne. A szükséges meleget elő tudja állítani a szellőztető rendszer. Amennyiben szélsőséges időjárási esetekre mégis szeretnének fűtésrásegítésről gondoskodni, megteszi egy kis elektromos fűtőtest (pl. a fürdőszobában), pelletkazán vagy pl. etanolkandalló is. A passzívházas beruházásnál nem kell költeni kazánra, fűtőtestekre, fűtési rendszer csövezésére. Ez jelentős költségmegtakarítás.

5) Hogyan tarthatom hűvösebben a hálószobát a többi helységnél?
A passzívházban a szellőztetőrendszer által biztosított "fűtés" miatt minden helység közel egyenlő hőmérsékletű. A hűvösben való alvás igénye alighanem abból ered, hogy a "hagyományos" tapasztalatoknak megfelelően a friss levegő a hűvösebb érzettel párosul. Úgy tűnik, ez pszichésen rögzült, mert a passzívházlakók hamar megszokták, hogy nem a megszokott 18C-os szobában alszanak, mert az alvás minősége a melegebb helységben is kiváló. Ez alighanem megint csak a folyamatos friss levegőnek köszönhető. A szellőzés nélküli hálószobában a CO2-koncentráció éjszaka a megengedett határérték duplájára nő!!! (Günter Lang, az osztrák passzívházintézet üzletvezetője ennek kapcsán szokta mondani előadásaiban, hogy ennyit arról, hogy a szex egészséges.) A passzívház hálószobájában pedig konstansan a megengedett határérték alatt marad. Ha passzívházba költözik, biztosan elajándékozhatja a téli ágyneműgarnitúrát és a bundapizsamát is lecserélheti vékonyabbra.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök ennek az oldalnak!!! Véééégre! Hurrá! Bár sose lesz passzívházam.... de legalább okosodok, nagyon érdekelt ez a dolog mindig, és talán még így is hasznosíthatom. Köszi, és csak így tovább!

    VálaszTörlés
  2. "2) A passzívház sokkal drágább?
    Nem igaz a pletyka. Megfelelő tervezés esetén a többletköltség 8-10%-a a nem passzívházas beruházásnak."
    Nem tudom, de nekem nem tetszik amikor a számokkal, százalékokkal dobálozik az ember. Mihez képest? Nagyon relatív dolog! Honnan vannak a számértékek? Számomra nagyon elképzelhetetlen. A kb. 230e. ft/m2 (egy 125 m2nél) számomra nem tűnik "csak kicsit" (10%>) drágábbnak!! Vagy felénk ennyire olcsók az építőanyagok, építési költségek?!!! Nekem nagyon tetszik a rendszer, sőt tervezem is magamnak előreláthatólag, de azért túlzásokba és ilyen "tippelésekbe" ne essünk!
    (gépész hallgató)

    VálaszTörlés
  3. mi a helyzet pince vagy szuterén építésekor passzív ház esetében?

    VálaszTörlés