2009. március 28., szombat

Mennyivel kerül többe?

Ez talán az első olyan kérdés, mely mindenki fejében megfordul, ha valami új, jobb, (itthon még kevésbé) ismert dologról van szó. Idézném kollégámat, aki az előző bejegyzésben ezt válaszolta arra a kérdésre, hogy a passzívház minőség mennyivel kerül többe?:
"A passzívházak esetleges többletköltsége sok tényezőtől függ. Egy átlagos 120-140 m2-es családi ház esetében 0-20 %-os többletköltséggel számolhatsz azonos kialakítású épület esetén. Megfelelő tömegformálással, kedvező tájolással és még számos tényező gondos figyelembevételével a különbözet 0-5 %-ig csökkenthető."

Valóban. Átlagosan mondjuk 8-10 % a felár. Úgyhogy a kör kissé beszűkült, de még mindig eléggé nyitott a kérdés, ha arra az "attól függ"-re gondolunk. Itt jelentkezik a legelső különbség a passzívház és a hagyományos építés között: a LEGELSŐ lépéstől, a gondolattól és szándéktól fogva célszerű konzultálni passzívháztervezővel ahhoz, hogy a legkisebb többletköltséggel tudjuk megvalósítani a kívánt beruházást.
Megvette már a telket? Ha nem és passzívházban (is)gondolkodik, beszéljünk arról, milyen a legideálisabb tájolás passzívház esetén. Ha már Öné álmai laposa (hegyoldala vagy bármi), nézzük meg az adottságoknak legmegfelelőbb elrendezést. A kör tovább szűkíthető egészen odáig, hogy meglévő épületből csináljunk passzívházat. De ez nem jelenti azt, hogy utóbbi jár arányában a legmagasabb többletköltséggel.
Ebből talán érezhető, hogy sok tényezős a dolog, ami az árat befolyásolja és ezért kíván erre specializált szakértelmet. Egy biztos: ahhoz, hogy a "legolcsóbban" megússza, minél előbb kell a konkrét épületet elemezni, méghozzá az építésztervezőnek ÉS a gépésztervezőnek. Itt nincs olyan, hogy majd az engedélyezési terv készítésének közepén megkérdezzük a gépész kollégát, hogy rá tudna-e majd nézni, mert van 1-2 kérdésünk. A passzívháztervezés másik ill. legalapvetőbb jellemzője, hogy a házat a benne foglaltatott gépészeti és elektromos szerelvények 100%-os figyelembevételével kell TERVEZNI (nem úgy, hogy besaccoljuk, hogy oda talán még majd teszünk...meg legfeljebb bevéssük...). Vagyis itt nem lehet megúszni a kiviteli terv készítését, ahogyan azt Magyarországon előszeretettel teszik költségcsökkentés címszóval. A passzívház az "utolsó szögig" létezik már papíron. Ez alapfeltétele BÁRMILYEN jó minőségben elkészülő háznak. (A következő pedig a műszaki ellenőrzés felügyelete alatt végzett kivitelezés. De ez már egy másik bejegyzés témája.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése