2009. október 31., szombat

04 Passzívház terv (Zsámbék közeli)

Elsőként amit illendő megemlítenem, hogy a házat nem irodánk tervezte. Az építtető maga tervezte házát és kérésére nevét nem tüntetem fel. Építész irodánk a ház energetikai míg társtervezőink a gépészeti és épületszerkezeti kérdéseiben segítettek.

Az épület tervezése során arra kerestük a választ, hogy milyen szerkezetek és épületforma tudja egy részben önerős kivitelezést leginkább elősegíteni. Ennek megfelelően kerültük mindazon műszaki problémákat, melyek megoldása költséges és igen magas szakértelmet kíván.

Talán egyet említve: Az épület árnyékolása kizárólag olyan külső eszközökkel megoldott mint pl. a faszerkezetű pergola, melynek tartóvázán 98%-ban fényzáró motoros vásznas árnyékoló mozog, hasonlóan a veranda függőleges oszlopai közötti színes vásznakkal. Ezzel a megoldással érintettlenül maradhatott a hőszigetelés az ablakok körül, elkerülve a redőnyökkel és zsaluziákkal járó, nehezen és költségesen kiküszöbölhető hőhidakat. A könnyen és kis ráfordítással karbantartható megoldás további előnye, hogy sem a ház lakóit, sem azok tekintetét nem zárja a négy fal közé még nyáron sem.

Mind az alaprajzi térszervezésen, mind a fény és meleg felé forduló nappali-étkező megoldáson tetten érhető az a tulajdonosi szemlélet, mely célja, hogy költséghatékony módon biztosítsa családja energiatakarékos otthonát.

A házról látványterv nem áll rendelkezésünkre, de tekintettel a megkezdett építkezésre, hamarosan számos fotóval mutathatjuk annak előrehaladását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése